Ratema mediearkiv

Vilken skärvätska passar Dig?


På Lahega har vi ett stort urval av skärvätskor med olika funktioner och egenskaper. Vilken skärvätska som är lämpligast beror på dig som kund. Vi har listat några faktorer nedan: 
  • Vilken bearbetningsprocess du behöver skärvätskan till: exempelvis borrning, fräsning, gängning eller skärande bearbetning
  • Vilka processer du har före och efter metallbearbetningen, om metallen som bearbetas är belagd med något rostskydd; om metallen förtvättas innan bearbetning; samt vilka processer som sker efter bearbetningen. Det måste finnas en kompabilitet mellan de produkter som används före och efter bearbetningen. Det finns alltid en risk med så kallade ’drag-ins’. Detta är föroreningar av olika slag, exempelvis om du får tvättkemikalier i skärvätskan eller skärvätska i rostskyddet.
  • Vilket material som bearbetas, och vilka metaller maskiner och verktyg består av. Bearbetning av gulmetaller som exempelvis koppar och mässing kräver specifika inhibitorer. Mjuka material kräver generellt mer smörjning än de som är hårda, medan riktigt hårda legeringar, till exempel titan och inconell, kräver andra tillsatsadditiv. 
  • Dina krav och önskemål 

Om du är osäker på vilken skärvätska som passar dig kan du kontakta oss på Lahega Kemi, så hjälper vi dig att ta fram passande förslag utefter ditt behov!